De Nederlandse start-up Gerrard Street (voorheen Pelican House) heeft in juni haar eerste 500 high-end koptelefoons-as-a-service geleverd en de reacties zijn lovend. Onder andere DJ Isis en Wesdex hebben deze duurzame en modulaire koptelefoon getest.

GerrardStreet_UMEF_001_600

Weggooimaatschappij

Voor de oprichters van Gerrard Street; Tom Leenders, Dorus Galama en Yvette Koppert, is de koptelefoon-as-a-service de eerste stap naar het nooit meer weggooien van consumentenelektronica. Gerrard Street gelooft dat de huidige economie waarin mensen werken om dingen te kopen op zijn einde loopt. “We hoeven niet meer perse te bezitten, maar willen toegang hebben tot diensten en producten”, zeggen Leenders en Galama. Spotify, Car2Go en Netflix zijn voorbeelden van de nieuwe economie, waarin mensen wel de lusten, maar niet de lasten van het gebruik hebben. Gerrard Street voegt zich bij dat rijtje deelbedrijven.

GerrardStreet_UMEF_004_300 GerrardStreet_UMEF_005_300

Wat een mooi concept! Ik was altijd al opzoek naar een duurzame koptelefoon die lang mee zou gaan. Hij ziet er ook nog eens fantastisch uit en zit heerlijk. – DJ Wesdex (rechts)

Modulaire koptelefoon

In plaats van één groot aankoopbedrag, betalen klanten een klein maandbedrag voor gebruik en service. Want bij het intensieve gebruik van een koptelefoon is het slechts een kwestie van tijd voordat er iets stuk gaat, weten de makers. “Onze koptelefoon is opgebouwd uit duidelijke modules – een klankkast, hoofd- en oorkussens en hoofdband, die je gemakkelijk zelf kunt vervangen als dat nodig is”, aldus Gerrard Street. Dat is niet alleen makkelijk voor de gebruiker, het zorgt er ook voor dat de kosten voor reparatie bij de producent komen te liggen. “Eigenlijk zouden alle bedrijven zo moeten werken”, zegt Leenders. Het creëert namelijk een sterke impuls om duurzame producten te maken die langer mee gaan. “Nu verdienen veel bedrijven goedkope snel sneuvelende onderdelen, omdat je dan nieuwe moet aanschaffen. Maar als je werkt zoals Gerrard Street, is het rendabeler als er niets kapot gaat.” Daarom staat de kwaliteit van de koptelefoon bij Gerrard Street bovenaan. Zo komt het akoestisch ontwerp voor het device van het gerenommeerde Nederlandse bedrijf Scheek Loudspeakers.

DJ Isis en Wesdex

In haar korte bestaan heeft Gerrard Street bovendien fans in de muziekscene gekregen. Isis van der Wel, bekend als DJ Isis, internationaal pionier in de elektronische muziek, bood zich aan als eerste tester. “Ik was direct geïnteresseerd in dit bijzondere initiatief en ben zeer te spreken over de geluidskwaliteit”. Ook oprichter van UMEF; Wesley Dorrius, bekend als DJ Wesdex, mocht als een van de eerste de koptelefoon in juni ontvangen en is erg enthousiast. “Wat een mooi concept! Ik was altijd al opzoek naar een duurzame koptelefoon die lang mee zou gaan. Hij ziet er ook nog eens fantastisch uit en zit heerlijk.” Wesley draait nu standaard met de koptelefoon van Gerrard Street en is er zeer tevreden mee. Hij draaide er onder andere mee op Edit Festival (zie foto’s) en Mandala Festival. “Het enige waar naar mijn mening als DJ aan gewerkt mag worden zijn het volume en de lage tonen. Deze mogen wel iets harder doorkomen voor gebruik in een DJ-booth. Gelukkig biedt het concept van Gerrard Street ruimte om de koptelefoon door te ontwikkelen. Verder een dikke 9 en dus een aanrader!”

De koptelefoon is ook getest door Hyped. Check het filmpje hier:

Bronnen: Gerrard Street en UMEF