Festivals en natuur

In het artikel van zondag 17 juli beschrijft de NOS een toenemende vraag naar de duurzaamheid van festivals. Afval, natuur, energie en omgeving worden steeds grotere factoren bij de beslissingen of festivals mogen plaatsvinden. Gemeente Amsterdam heeft vorige week het aantal festivals dat wordt toegelaten verlaagd en in 2020 moeten alle festivals volledig duurzaam zijn.

Organisator Sjoerd Wynia vindt het jammer dat er een beeld ontstaat van festivals als milieuvervuilend, terwijl veel festivals juist inzetten op duurzaamheid.

Veel festivals geven al aandacht aan duurzaamheid, zoals Mysteryland van ID&T waar alleen biologisch voedsel wordt verkocht en energie wordt opgewekt uit oud frituurvet. DGTL Festival stapte dit jaar over naar 100% vegetarisch eten, wat de CO2 footprint flink naar beneden bracht. “Je bent als organisator ook verantwoordelijk voor de staat van het terrein” zegt Sjoerd Wynia, organisator van festival Buiten Westen. Sjoerd vindt het jammer dat er een beeld ontstaat van festivals als milieuvervuilend, terwijl veel festivals juist inzetten op duurzaamheid.

Buitenwesten_NOS_002_300 Buitenwesten_NOS_003_300

Nederland is een druk bezet festival-land en het aantal blijft maar stijgen. Volgens de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) waren er in 2015 maar liefst 837 festivals. Dat is een stijging van 4,5 procent, met uitzondering van Amsterdam. De gemeente trapt daar bewust op de rem.

Wil je weten hoe jij jou festival of evenement kan verduurzamen? Neem contact met ons op!

(Auteur: Thomas Stegenga)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.