Jack Johnson stelt duurzame eisen in zijn groene rider.

Hij vraagt geen blauwe M&M’s voor in zijn kleedkamer zoals we dat kennen van popdiva’s als J-Lo. Wel stelt hij een aantal eisen aan concertzalen waar hij speelt. Zo staat er in zijn rider “RECYCLING MUST NOT BE THROWN AWAY WITH THE TRASH” in koeienletters. Ook vraagt hij om alle ouderwetse gloeilampen te vervangen voor energiezuinige lampen zoals LED en om de CO2-uitstoot die geproduceerd wordt te compenseren.

I didn’t know if I needed to keep touring, especially when I considered the environmental impact of what I was doing… – Jack Johnson

Voor Jack Johnson is het opstellen van deze eisen in zijn rider een goede manier om een locatie te verduurzamen. Niet alleen voor de avond dat hij daar speelt, maar ook voor alle concerten na hem, want die LED-lampjes blijven voorlopig wel hangen!

JackJohnson_001_600

Volgens het Amerikaanse event-magazine Pollstar zijn er tijdens de ‘top 100 tours’ in 2015 ongeveer 60 miljoen plastic waterflesjes verkocht. Dat zijn 48.000 vaten olie. Maar de meeste impact komt door het publiek wat naar de concerten afkomt. In Amerika is transport goed voor bijna 90% van al de CO2-uitstoot.

Vanaf 2008 wilde hij alleen nog maar touren als hij de locaties daarbij kon verduurzamen. Daar stelde hij een duurzame rider voor op. Naast het vervangen van gloeilampen vraag hij ook om herbruikbare bekers te gebruiken, lokaal en biologisch eten te verkopen en om carpoolen te stimuleren bij de bezoekers. Ook wilt hij een groene area, “Village Green”, op het terrein of in de locatie waar goede doelen en groene organisaties iets vertellen over duurzame thema’s.

“The thing we keep hearing from venues, which we think is cool, is that they realize [the changes they made] were more cost-effective,” Johnson said. “Or, they just realize they had great feedback from the patrons and they get so much good press that they start doing everything they can [to green up the venue].”

De riders van Jack Johnson zijn niet alleen goed voor de natuur, maar hebben ook een positief effect voor de locatie. Naar aanleiding van zijn rider onderging The Merriweather Post Pavilion in Maryland Amerika een duurzame renovatie. Hiermee kreeg de locatie veel media-aandacht, maar daarnaast was ook de energierekening een stuk lager.

“It’s just the responsible way to tour. If I’m going to keep doing music, I have to help keep the industry I’m a part of be more responsible.”

Jack Johnson is eigenaar van Brushfire Records en heeft een opnamestudio die draait op zonne-energie. Ook is hij samen met zijn vrouw oprichter van stichting All At Once.

JackJohnson_002_300

Bronnen: Huffington Post en All At Once.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.