Of course I care about the future, I intend to spend the rest of my life there; Mark Twain

Bart van Oort (Bestuurslid & duurzaamheidsadviseur UMEF) was 3 en 4 november aanwezig bij het Green Events Europe Conference in Bonn Duitsland. Hieronder lees je zijn verslag van dag 2 van de conferentie.

 logo

De tweede en tevens laatste dag van de vijfde Europese conferentie over duurzaamheid binnen de event scène.

 

Sessie 1: Social Impact

Namens 10.000 hours en ID&T vertelde Nienke Bassle over de visie van ID&T, namelijk ‘celebration unity, nature and talent’. De stichting heeft nu al meer dan 20.000 uren vrijwilligerswerk gegenereerd ten gunste van ouderen, natuur en kinderen met een handicap. Festivalbezoekers willen zich graag identificeren met de doelen van een festival en de handen uit de mouwen steken. Ze zijn ook meer tevreden over de beloningen die ze krijgen als ze er echt wat voor hebben gedaan volgens Nienke.

Roskilde festival is één van de grootste festivals van Europa. Mikkel Sander legt uit dat Roskilde een non profit organisatie is die afgelopen jaar 2,5 miljoen euro heeft weggegeven aan goede doelen. Ze hebben meer dan 1000 vrijwilligers die verschillende redenen hebben om zich in te zetten: sociaal doel, om hun creativiteit kwijt te kunnen, om te leren of gewoon voor een kaartje. Roskilde merkt dat er een participatiecultuur is ontstaan waarbij bezoekers ervaren dat ze wat kunnen doen en het verschil kunnen maken.

Namens EXIT festival was Vladimir Vodalov aanwezig om vanuit zijn hart uit te leggen hoe belangrijk het is om het ‘goed’ te doen. You can show them, they can do more than only party’. Als je het goed wilt doen dan moet je het zelf doen. EXIT is in 2000 in Servië ontstaan vanuit een beweging tegen Milosevic. Het was een EXIT voor de problemen van iedereen, maar niet een vlucht maar een glimp naar de toekomst. EXIT heeft altijd uitgedragen dat het een festival is waar iedereen vrij is om te spreken ongeacht welke boodschap er te vertellen is. Doel is nu om het merk Servië positiever te maken, van slachtoffer naar ‘creator and active contributor’.

De rode draad binnen deze sessie lag in het verlengde van de eerste dag: participatiecultuur. Je kunt veel bereiken als je voor je bezoeker een podium faciliteert.

Schermafbeelding 2014-11-08 om 12.04.24 pm

Sessie 2: Food, drinks and Rock’n’Roll

Marie Sabot van We Love Green nam ons mee door de Parijse keuken op het festival. Doel van WLG is kwalitatieve, schone en eerlijke voeding te promoten en serveren. Ze hebben dit bereikt door een netwerk op te richten van restaurants en boeren in de omgeving van Parijs. Biologisch voedsel, composteerbare disposables, weten waar je voedsel vandaan komt en het overgebleven voedsel aan goede doelen of als compost terug naar de boeren. Het netwerk is economisch rendabel en andere landen kopiëren het nu.

Tollwood festival in München heeft als doel om de wereld bij elkaar te brengen en om eerlijk en duurzaam te zijn. Ze zijn onafhankelijk en weten daarmee veel invloed uit te oefenen. Ze splitten bijvoorbeeld samen met de artiesten de kosten voor het compenseren van de vliegreizen. De leugen dat je geen biologische maaltijd kunt serveren omdat het duurder is hebben ze van tafel geveegd. Een leverancier kan creatiever omgaan met zijn kosten door minder vlees te gebruiken, seizoensgebonden in te kopen en minder voedsel weg te gooien. ‘If we can do it, everyone can!’

Mikkel Sander van Roskilde sloot de laatste sessie af. Volgens Mikkel willen bezoekers meer betalen voor duurzaam voedsel omdat het beter in verhouding is qua prijs/kwaliteit. Op Roskilde kun je zelf koken op het terrein in een echte keuken. Het gaat er niet om dat zoveel mogelijk mensen te voeden maar om de ‘food experience’. Stands die biologisch eten verkopen hoeven ook minder te betalen dan de reguliere voedselstands. Als je de normen duidelijk communiceert dan komen de aanvragen van cateraars die daarbinnen passen vanzelf binnen. Zo heeft Roskilde nu bij brouwerij Tuborg aangegeven dat ze in 2017 van hen alleen biologisch bier willen hebben.

Conclusie van deze sessie was dat voedsel tastbaarder is voor bezoekers als het gaat om de duurzame boodschap. Je creëert een emotionele voetafdruk. Om de keten in beweging te krijgen moet je wel een expert in de hand nemen. Anders wordt je overbluft door assumpties.

Volgend jaar gaan we tijdens de conferentie na wat er allemaal veranderd is in dat jaar en welke verbluffende resultaten er zijn bereikt. Ik verheug me nu al op de volgende conferentie!

Meer informatie over de conferentie: http://www.green-events-germany.eu/

Bart van Oort

Bestuurslid & duurzaamheidsadviseur UMEF

Bonn_Day2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.