Of course I care about the future, I intend to spend the rest of my life there; Mark Twain

Bart van Oort (Bestuurslid & duurzaamheidsadviseur UMEF) was 3 en 4 november aanwezig bij het Green Events Europe Conference in Bonn Duitsland. Hieronder lees je zijn verslag van dag 1 van de conferentie.

good spirit

Het was een mooie eerste dag van de vijfde Europese conferentie over duurzaamheid binnen de evenementenbranche. Er werden vele goede en slechte ervaringen met elkaar gedeeld. Duidelijk is dat er pas echte impact teweeg kan worden gebracht wanneer we nog meer met elkaar gaan samenwerken en kennis delen. Het gaat niet om ‘hoe’ het werkt maar ‘waarom’ het werkt.

Sessie 1: Sustainable event design

Manuel Grossmann van Services Design Berlin inspireert de zaal met zijn aanpak. Zijn stelling is dat er zonder bezoekers geen festival is. Daarom moet je luisteren naar wat je bezoekers willen. Wat is hun motivatie en wat hebben ze nodig? Je moet alles bekijken vanuit het gebruikersperspectief.

Na het verhaal van Manuel was het tijd voor het initiatief Mach dich Bunt dat sprak over gamification; het gebruiken van game elementen in je aanpak. Het concept is simpel. Je zorgt voor een wedstrijd met een helder einddoel, heldere regels en een beloning. En daarbij geldt de regel: ‘the best things in life are not things’. Belangrijk is dat het om een bewonderenswaardige ervaring en beleving gaat. Bouw de wedstrijd rond een verhaal en zorg dat bezoekers participeren in plaats van consumeren.

Als laatste was Matthias Kulche aan de beurt. Hij pleitte voor het gebruiken van studentencompetities voor het oplossen van vraagstukken van festivals. Bijvoorbeeld door het uitzetten van prijsvragen. Waarom studenten? Omdat zij de nieuwe doelgroep zijn en omdat ze gewend zijn om out-of-the-box denken. Enkele voorbeelden van ideeën die voorbij kwamen:

  • ‘multiple purpose objects’ zoals een vaste constructie op het grasveld dat als podium en kunstwerk dient
  • materialen hergebruiken uit de omgeving, zoals fabriekskratten voor decoratie of verlichting

De conclusie die getrokken kan worden uit deze sessie is dat het belangrijk is om ruimte te creëren om out-of-the-box denken toe te laten en daarnaast ook ruimte reserveert om de daaruit voortgekomen ideeën daadwerkelijk op te pakken. Het community-gevoel is een belangrijk element in het teweeg brengen van verandering. Probeer te faciliteren dat bezoekers samen plezier te hebben en het festival een echte belevenis wordt.

Sessie 2: The attitude/behaviour gap

Het is een bekend fenomeen: het grote verschil tussen denken en doen. Teresa Moore van de Bucks New University neemt met ons enkele voorbeelden van maatregelen door die niet werken als het gaat om gedragsverandering: mensen afschrikken, confronteren met cijfers, en ook oorzaak en effect redeneringen werkt ook niet. Wat wel goed werkt is het geven van positieve feedback en vergelijkende feedback.

Namens Extrema/Solar gaf Laura van de Voort een presentatie over de maatregelen die zij hebben ingezet en het resultaat daarvan. Het is belangrijk om gewenst gedrag te faciliteren en om daarbij een nieuwe sociale norm op te stellen. Laura wilt er op aansturen om samen met andere festivals in Europa achter een nieuwe sociale norm te gaan staan.

Als laatste sprak Sophia Becker van de University of Stutgart over de ‘waarom’ bij het verduurzamen van festivals. Vanuit diverse inzichten binnen de sociale psychologie legde Sophia uit waar de houding en het gedrag van mensen vandaan komt en hoe je hier met maatregelen mee om kunt gaan. Tips die zij gaf:

  • zorg ervoor dat de duurzame keuze de makkelijkste keuze is
  • versterk de groene identiteit en zorg voor een groene gemeenschapsgevoel

De conclusie van deze sessie is dat het gaat om identiteit. Bezoekers moeten zich kunnen identificeren met het festival, onderdeel kunnen zijn van een ‘community’ waarbij ze worden gewaardeerd en worden vergeleken. Het festival faciliteert deze identificatie en zorgt er zo voor dat de bezoeker zich betrokken en medeverantwoordelijk voelt. Door dit consistent te doen draagt een festival bij aan de nieuwe sociale norm.

Afsluitend was er een plenaire sessie waarbij legitieme vragen werden gesteld. Een vraag was: ‘wie moet de verantwoordelijkheid nemen om een festival duurzamer te maken’. Het is duidelijk dat er op dit moment veel gebeurt als het gaat om het verduurzamen van festivals, maar er niet echt een lobby om dit punt op de algemene agenda te zetten. We hebben elkaar nodig en we moeten onze boodschap blijven herhalen. De ‘ideale’ oplossing bestaat niet, maar door alle kennis te delen en elkaar te helpen komen we er wel. De wens is er om voor de volgende conferentie meer mensen die betrokken zijn bij het organiseren van festivals uit te nodigen, bijvoorbeeld de leveranciers (catering, entertainment etc.). Ook zij moeten gaan inzien dat wij duurzamere en betaalbare oplossingen willen.

Meer informatie over de conferentie: http://www.green-events-germany.eu/

Bart van Oort

Bestuurslid & duurzaamheidsadviseur UMEF

Bonn_Day1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.