Grachtenfestijn Groningen zet hun duurzame trend voort en het festival mag ook dit jaar weer het UMEF-label dragen. Op 12, 13 en 14 september is er in en rond de Groningse grachten weer van alles te beleven: muziek, culturele activiteiten en veel boten tijdens de grachtenparade! En zaterdag is er ook een duurzaamheidsmarkt. Het volledige programma is te bekijken op de website: http://www.grachtenfestijn.nl/programma

Grachtenfestijn_003 Grachtenfestijn_002

Een aantal hoogtepunten uit de getroffen maatregelen:

Vervoer

De organisatie stimuleert het publiek via hun website met de fiets of het openbaarvervoer te komen.

Afval

Verschillende goed herkenbare afvalcontainers op het festival voor het scheiden van afval door bezoekers. Er zijn teams voor het opruimen van zwerfafval en festivalmedewerkers zijn op de hoogte van het duurzame beleid. Ook hanteert de organisatie statiegeld op de gebruikte eco-bekers.

Stroom

Op een oude Groningse Tjalk (woonboot) zijn zonnepanelen geïnstalleerd die de volledige stroombehoefte voor de elektrosloepen, bar, koeling en led-verlichting van het terras de Toeter voorzien!

Catering

80% van de catering is duurzaam, bezoekers hebben kraanwater tot hun beschikking en voor het eten wordt gebruik gemaakt van eco-trays.

Leveranciers

Er wordt enkel zaken gedaan met regionale partijen die duurzaamheid in acht nemen en zich kunnen vinden in de duurzame ambitie van het festival

Drukwerk

Alleen het hoognodige drukwerk, gedrukt of FSC-gecertificeerd papier met een ecolabel en decoratiemateriaal is van zoveel mogelijk duurzaam materiaal.

Omgeving, terrein en veiligheid

De buurt wordt actief betrokken doormiddel van informatieavond, ondernemers en musea is gevraagd mee te denken over het festival. Ook is er een bodem- en groenplan opgesteld voor het terrein en worden er diverse maatregelen getroffen om de grond te beschermen zoals vrijwilligers die de groenvoorzieningen controleren.

Communicatie

Een aparte pagina over duurzaamheid op website http://www.grachtenfestijn.nl/duurzaam-grachtenfestijn daarnaast heeft het vaste personeel afgelopen jaar een duurzaamheidscursus gehad.

Organisatie en medewerkers

Er is een duurzaamheidsbeleid en de organisatie wilt met het festival bijdragen aan de doelstelling van de stad Groningen om de duurzaamste stad van Nederland te worden. Tot slot compenseert de organisatie de CO2-restuitstoot. Al met al mooie opsomming van maatregelen.

Bij UMEF vinden we het top te zien dat Grachtenfestijn haar duurzame ambitie voort zet. Gefeliciteerd met jullie UMEF-label en veel plezier komend weekend met dit mooie stadsfestival!

Grachtenfestijn_001

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.