Een interview met Jeron Halewijn, directeur van Club Up en De Kring

Naast het geven van benefietfeesten geeft UMEF advies aan evenementen organisaties over het verduurzamen van hun evenement. We vinden het dan ook belangrijk dat Groene Helden plaatsvindt in een club die nadenkt over haar energieverbruik en de ambitie heeft te verduurzamen. En dat is ook dit keer weer gelukt! Club Up is goed bezig.

 

Club Up

We spraken met directeur Jeron Halewijn, directeur van Club Up en de Kring over het duurzaamheidsbeleid. Al snel blijkt dat er al flinke stappen zijn gezet in het verduurzamen van de locatie.

“We zijn al een tijdje bezig met het monitoren van de energie”, Jeron laat op zijn telefoon de app van Qurrent zien, “met deze app heb je goed inzicht waar en wanneer er veel energie verbruikt wordt”. Het pand heeft twee energiemeters, voor het club gedeelte en de societeit, en deze zijn beide zichtbaar in de app. “Al snel zagen we dat de koffiemachine in verhouding veel gebruikt. En die stond altijd aan. Nu gaat hij ‘s nachts uit tot dat we in de middag weer open gaan”. Hij laat er een berekening op los: “80 cent per uur, het apparaat staat gemiddeld ongeveer 12 uur per dag uit, en we zijn pak weg 300 dagen per jaar open, dan zit je al snel op een leuk bedrag! (€2880,- per jaar)”.

Recent zijn er ook water besparende taps op alle kranen bevestigd en in het hele pand is TL-verlichting vervangen door LED. Dit is nog te kort geleden op te weten hoeveel hiermee wordt bespaard, maar het laat goed zien dat men actief aanpassingen aan het invoeren is. “En de koelkasten zitten allemaal op WiFi-schakelaars”. WiFi schakelaars? “Je kan via je mobiel op afstand de koelkasten uit en weer aanzetten, zodat ze alvast kunnen koelen.” “De club is natuurlijk alleen in het weekend open, dus dan kunnen de koelkasten de overige dagen uit, maar in De Kring heeft het ziet zoveel zin om ze uit te zetten. Het weer verkoelen van de inhoud trekt meer stroom dan dat er uiteindelijk bespaard wordt met het uitzetten ervan”. Als ik vraag naar de motivatie om te verduurzamen geeft Jeron aan dit niet meer dan normaal te vinden, hij is ook thuis bewust bezig met duurzaamheid en ziet het als logisch gevolg dit door te trekken naar zijn zaak.

Tot slot vraag ik of verduurzaming leeft binnen de horeca in Amsterdam. “Ook in deze sector begint het steeds meer te leven. We zijn er hier zelf mee aan de slag gegaan en sinds kort biedt de Koninklijke Horeca Nederland zelfs quickscans aan om horecaondernemers op weg te helpen”.

welkom club up

GROENE HELDEN!
Vrijdag 22 augustus 2014 // 23:00 – 05:00u
Wesdex & Georgio Star // Milan Meyberg & Michiel // Camiel Damen (live) // Kabale und Liebe // Anton Pieete
Club Up // Korte Leidsedwarsstraat 26-1 // Amsterdam
www.clubup.nl // www.umef.net // www.ilovebeeing.nl
Tickets: VVK €10,- Deur €12,50 // BESTEL JE KAARTJE HIER!
Evenement op Facebook