Met trots kunnen wij melden dat studentensociëteit Minerva uit Leiden het UMEF-label heeft weten te behalen voor het 40e Lustrum Minerva! Dit jaar viert Minerva haar 200-jarig bestaan en zag dit als een mooi moment om te verduurzamen. Samen met UMEF zijn ze de afgelopen maanden intensief bezig geweest het evenement duurzaam te organiseren. Vanaf maart 2013 zijn ze al bezig met de organisatie hiervan en de laatste vier maanden zijn ruim 100 leden de lustrumviering aan het opbouwen. Het kost behoorlijk wat tijd en energie, maar daar krijgen ze 14 onvergetelijke dagen voor terug met minimale impact op het milieu.

Een Lustrum organiseren doe je niet even, er komt veel bij kijken. En nu nog helemaal duurzaam ook!

Er is een hele lijst aan maatregelen die Minerva heeft getroffen om het evenement zo duurzaam mogelijk te maken. Een paar voorbeelden hiervan:

Vervoer

Minerva roept op om met de fiets of het openbaarvervoer naar het Lustrumterrein te komen. Er is voldoende fietsenstalling en er rijden pendelbussen. Ook de organisatie fietst en helemaal leuk, ‘s avonds is er een ‘groene’ fietstaxi!

Afval

Afval wordt gescheiden op het kantoor van de organisatie. Ook tijdens het evenement wordt plastic apart ingezameld en is er een perscontainer. Er is een bekerinzamelingsactie waar een beloning tegenover staat. Mensen die werken worden verzocht proactief mee te werken aan de afvalinzameling.
Minerva_Logo_001_300

Energie

Milieuvriendelijke en energiezuinige aggregaten op schone(re) diesel zorgen voor krachtstroom en gaan ‘s nachts uit. Er wordt voornamelijk led-verlichting gebruikt.

Catering

tijdens het evenement is er een aanbod van biologische en Fairtrade producten.

Sanitair

Toiletten worden afgenomen bij een leverancier die werkt met een Green Care lijn van schoonmaakproducten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zijn.

Omgeving

Ook aan de buren wordt gedacht. Er is een stadsdag georganiseerd met gratis toegang en de buurtbewoners kunnen ook gratis naar een musical. Er is een flora en fauna scan gedaan rondom het terrein om rekening te houden met verschillende vogelsoorten in de omgeving. Er zijn daardoor maatregelen genomen om nesten van vogels niet te storen.

Communicatie

Er is een pagina op de website van Minerva met daarop alle maatregelen die zijn genomen om het UMEF-label te behalen: http://www.lustrumminerva.nl/duurzaam en deze is ook te vinden in de ‘Minerva 200’ app. Ook in het programma wordt het duurzaamheidsbeleid toegelicht.

Way to go Minerva!
Een voorbeeld voor andere studentensociëteiten.
Gefeliciteerd met het behalen van het UMEF-label.

Minerva_Logo_003_300

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.