De wereld verduurzamen doe je niet alleen. Samenwerken en kennisdelen is belangrijk en bij UMEF vertellen we graag meer over de kennis die wij opdoen in de markt. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van ons eigen inspiratie cafe of zoals hier met een blogbericht over actualiteiten in de markt!

Festivals en duurzaamheid. Shift van ’zet de bezoeker aan het werk’ naar een effectgerichte aanpak: duurzame productie.

Binnen de milieuwereld is het bekend: een brongerichte aanpak werkt beter dan een effectgerichte aanpak. Het is hoopvol om te zien dat er gevarieerde initiatieven ontstaan die zich inzetten om de grote impact van de mens op het milieu tegen te gaan. Zo bundelen burgers zich via platformen zoals Nudge, is Coca Cola bezig met de plantbottle om plasticsoep te voorkomen en is minder vlees eten de nieuwe trend. Dat duurzaamheid steeds meer centraal staat bij festivals en evenementen is al langer een trend, maar wat zijn de meest recente ontwikkelingen op dit gebied?

Er is een transitie in de markt gaande, organisaties verschuiven hun focus van het stimuleren van duurzaam gedrag van bezoekers naar het duurzaam produceren van een festival. Aldus Flip Geurts (UMEF).

Duurzame productie

Bekertjes_001_300x300 Steeds meer festivalorganisaties gaan met duurzaamheid aan de slag. Een positieve ontwikkeling die door vele bezoekers wordt gesteund en gestimuleerd. Door de organisatie A Greener Festival wordt sinds 2007 zelfs een award uitgereikt om dit gedrag bij festivals te belonen. De Nederlandse festivals Indian Summer Festival en Welcome To The Future vielen afgelopen jaar in de prijzen. Welcome To The Future wordt georganiseerd door het welbekende ID&T en deze organisatie liet tijdens het jaarlijkse Amsterdam Dance Event duidelijk blijken duurzaamheid in de sector erg belangrijk te vinden door het als centrale thema te nemen. Flip Geurts is project manager bij UMEF (United Music Events Foundation) en spreek veel verschillende spelers in de branche. “Er is een transitie in de markt gaande, organisaties verschuiven hun focus van het stimuleren van duurzaam gedrag van bezoekers, door bijvoorbeeld het heffen van statiegeld op drinkbekers of bezoekers aan te moedigen afval gescheiden op te ruimen, naar het duurzaam produceren van een festival”, aldus Flip. Deze verschuiving levert al snel meer op als het gaat om energiebesparing en vermindering van de CO2 uitstoot. Door na te denken over het inzetten van duurzamere leveranciers voor drankbevoorrading, intensief samen te werken met afvalverwerkingsbedrijven en het gebruik van renewable energie en minder diesel generatoren kan de impact op het milieu aanzienlijk worden verminderd.

Energiebesparing

LED_001_300x300 Een aspect van festivals waar nog veel te winnen valt op het gebied van energiebesparing, en daarmee vermindering van de CO2-uitstoot, is verlichting. Een casevoorbeeld van Jorn Kortooms (zelfstandig allround theatertechnicus) geeft de mogelijkheden goed weer: “Stel we nemen een prikkabel, je kent ze wel, een snoer met tien lampjes erin. Een prikkabel verbruikt per lampje 25 watt per uur. Dat is 10 maal 25 is 250 watt per uur voor een kabel. Meestal worden er meerdere kabels aan elkaar aangesloten. Een LED-prikkabel gebruikt echter 1 watt per uur per lampje, en dus 10 watt per kabel. Dat is nogal een verschil.” Hij geeft nog een ander voorbeeld van licht dat laat zien waar de mogelijkheden, maar ook de uitdagingen liggen: “Bij een prikkabel is lichtopbrengst, lumen, niet belangrijk omdat we het hebben over sfeerverlichting. Als we het gaan hebben over licht op podia of werklicht is het een ander verhaal. Een gloei- of hallogeen lamp kan niet één op één vervangen worden door een LED-lamp. Dit komt doordat een LED-lamp minder licht geeft en dit kan voor bijvoorbeeld werklicht vervelend zijn. Dit is natuurlijk op te lossen door meerdere lampen te gebruiken en je terrein anders in te delen, maar daar moet wel moeite voor genomen worden. Het verbruik van een dergelijke power-LED is ongeveer één op tien, zo kan je meerdere lampen gebruiken en toch energie besparen.”

CO2-compensatie

Organisaties haken in op de trend om duurzamer te produceren en belangenpartijen juichen de ontwikkelingen toe. Er zijn verschillende partijen die ondersteuning en advies bieden ter bevordering van het duurzaam produceren van festivals en andere evenementen. Deze partijen hebben vaak de kennis en connecties in huis om een festival klimaatneutraal te maken. Liza Heykoop, marketingmanager bij FairClimateFund, legt dit uit; “wij berekenen de volledige CO2 uitstoot van het festival uit en adviseren de organisatie vervolgens waar er CO2 en dus meestal ook kosten bespaard kunnen worden. De onvermijdelijke restuitstoot kan dan vervolgens gecompenseerd worden met CO2 rechten. In ons geval komen deze rechten uit ontwikkelingsprojecten in India en Afrika. Op deze manier is een festival volledig klimaatneutraal op een eerlijke manier.” Partijen zoals UMEF, Green Key en Duurzame Evenementen Utrecht werken met behulp van scans en checklists waarmee een advies wordt gevormd. Voor de uitvoering van dit advies bieden ze vervolgens de ondersteuning en een netwerk aan contacten die de organisatie van dienst kunnen zijn.

Festivals zijn de plek om duurzaamheid zichtbaar te maken. Doordat bezoekers hun voelsprieten open hebben staan en sensitiever zijn dan in het dagelijks leven staan ze open voor nieuwe dingen. Aldus Jan Douwe Kroeske (tijdens UMEF’s Inspiratie Cafe 2013).

TrendsDuurzaamheidFestival_300x300 Toch mag er nog wel wat meer transparantie komen en kennis worden gedeeld over de duurzame acties die festivals ondernemen. Zo is er nu nog op lang niet alle websites terug te lezen wat een festival precies op dit gebied onderneemt. Waarom festivals belangrijk zijn in het tegen gaan van klimaat verandering? Op festivals staan bezoekers open voor nieuwe ideeën en inzichten, alle zintuigen staan op de stand “ontvangen en beleven”. Het gaat niet alleen maar om kostenbesparing voor de organisaties. Het gaat er ook om dat bezoekers geïnspireerd naar huis gaan en deze inspiratie in hun eigen leven gaan toepassen. Door in deze branche het goede voorbeeld te geven wordt de duurzame gedragsintentie van bezoekers omgezet in actie.

Auteur: Mariska Doppenberg (mariska@umef.net)
Foto 1: Leen van Laethmen

2 gedachten over “Blog: Trends in duurzaamheid bij festivals

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.