“We must make sure to grow and de-grow at the same time” (Jacob Bilabel)

18 januari bezocht Bas Kragt (ex-stagiair UMEF) in Groningen tijdens Eurosonic Noorderslag de Green Music Lounge, een seminar over een nieuwe Europese duurzaamheidsplatform genaamd Energy Efficient Music Culture, met presentaties van Jacob Bilabel (Green Music Initiative, DE), Luke Ramsay (Julie’s Bicycle, UK) en Thomas Kläser (PA-Team, DE). Hij vertelt over zijn ervaring en bijdrage aan deze conferentie.

Eurosonic_Noorderslag_Logo_001Bas ging in 2012 voor UMEF naar de Berlin Music Week waar hij de Green Music Soirée bezocht van Green Music Initiative en THEMA1. Die avond was voor ons en voor hem erg inspirerend omdat duidelijk werd hoe goed onze oosterburen al bezig zijn met het op hoog niveau aanpakken van het verduurzamen van de gehele evenementenscene. Na de Green Music Soirée onderhield UMEF contact met de organisatie en dit contact resulteerde zelfs in een vermelding van UMEF op de website van The Guardian! Hierna volgde verschillende uitnodigingen voor werkgroepen van deze organisaties. Zo ook voor de Green Music Lounge tijdens Eurosonic Noorderslag waarbij de plannen getoond werden voor een nieuw Europese platform: Energy Efficient Music Culture.

 

 

“Bij aankomst in het Platformtheater werd ik hartelijk begroet door Jacob Bilabel (oprichter Green Music Initaitive, directeur THEMA1 en hij bezit een zetel in het World Forum) en de andere mensen van THEMA1. Het was nog vroeg en daarom nog rustig in de zaal. Dag vier van Eurosonic is niet de makkelijkste dag voor de bezoekers na drie dagen vol muziek en conferenties. Omdat ik er alleen deze dag was voor het zien van Estse bands – ja, schaamteloze zelfpromotie; ik ben van Meet Me Cassius – en deze conferentie, was het een vermakelijk schouwspel om mensen haastig binnen te zien komen. Omdat ik vroeg was hielp ik alvast wat met de productie en de registratie van de bezoekers.

 

Eurosonic_Noorderslag_001Waar in 2012 er vooral plannen werden gemaakt om een Europees platform op te richten, werd het op Eurosonic allemaal een stuk concreter. Jacob Bilabel begon met een kort voorstel rondje van de aanwezigen. Ik was vereerd dat hij bij mij startte met een introductie van UMEF. En dat terwijl o.a. de directrice van Open’er Polen en de duurzaam projectleider van de 90 grootste festivals naast mij zaten. Hij begon met een korte speech over het platform en maakte inzichtelijk waarom het goed is om eerst de feiten te begrijpen (zoals de technische aspecten van CO2-uitstoot en het energieverbruik op festivals/evenementen) om deze vervolgens te kunnen presenteren aan de achterban, klanten, leveranciers en de bezoekers van een evenement.

EEMC Energy Efficient Music Culture (EE-Music) is een Europees platform dat wordt gesubsidieerd door de EU. Het platform bestaat uit een website waarop alle gegevens over de uitstoot en het energieverbruik van Europese festivals terug te vinden is. Deze website is gratis toegankelijk voor iedereen. EE-Music houdt werkgroepen in verschillende Europese landen waarin ze aan de slag gaan met deze informatie. Dit was ook een doel van de conferentie tijdens Eurosonic. De insteek van Jacob Bilabel met deze conferentie was dan ook niet ‘dit is het helemaal’, maar meer: ‘met de kennis die we nu hebben doen we wat we denken dat het beste is, maar kom vooral met feedback’. Een nobele instelling voor iemand die zijn strepen wel verdient heeft in de duurzame eventwereld.

Eurosonic_Noorderslag_002Vervolgens gaf hij het woord aan Luke Ramsay van Julie’s Bicycle en maker van de website van het platform EE Music / IG Tools. Julie’s Bicylce werkt onder anderen in opdracht van Wembley, LiveNation, Amsterdam ArenA en ontzettend veel andere evenementhallen- en festivals. Luke’s speech was bijzonder; hij wist op een leuke manier te vertellen over generic data, wat in eigenlijk een vrij saai onderwerp is. Jacob Bilabel had het belang van generic data ook al had onderstreept (het inzien van feiten), en Luke legde uit hoe je deze gegevens kan interpreteren en gebruiken. Hij gaf ons een korte overview van de website waar werkelijk alle energie-gerelateerde feiten(zoals stroomverbruik, bezoekersvervoer, artiestenvervoer, etc.) op staan en voorspellingen met betrekking tot energieverbruik kunnen worden gedaan. Luke wist dit zo te brengen dat het leuk was om naar te luisteren. Zo vertelde hij bijvoorbeeld een anekdote over één van de grootste Engelse popzalen waar al een tijd lang een enorme piek te zien was in het stroomverbruik rond 1 uur ‘s nachts. Na onderzoek bleek een medewerker de oorzaak te zijn. Hij was net gescheiden en uit zijn huis was gezet door zijn vrouw. Hij had daarom maar van zijn werkplek zijn nieuwe thuis gemaakt.

Na een pauze waarin druk werd genetwerkt, sprak Thomas Kläser van PA-Team (een Duits productiebedrijf voor backline en geluidssystemen). Hij ging dieper in op de technische aspecten van stroomadapters, voltages en dergelijke. Thomas sprak niet over plannen, maar over projecten die hij daadwerkelijk uitvoerde. Hij legde uit dat met een goede aanpak en de juiste voltages voor alle kabels en andere trucjes er wel tot 40% bespaard kan worden op energieverbruik en daarmee ook op de kosten.

Na wat nagepraat te hebben werd er bij het afscheid beloofd elkaar weer te zien tijdens een volgende werkgroep, en natuurlijk op de Green Music Initative avond tijdens het Amsterdam Dance Event. Al met al, een inspirerende dag voor UMEF. We gaan de komende jaren nog veel zien van het EE-Music platform!”

 

Eurosonic_Conferentie_2014_001

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.