Het onderstaand nieuwsbericht van Klimaatplein.com legt helder uit wat de gevolgen van klimaatverandering zijn voor het MKB, en hoe het MKB de troef in handen heeft om klimaatverandering tegen te gaan. Het is een grote uitdaging maar het biedt ook kansen voor het MKB.

Klimaatplein.com is het startpunt voor iedere MKB’er die aan de slag wilt met CO2-neutraal ondernemen. Ook in de evenementenbranche ligt er nog een grote uitdaging als het gaat om het reduceren van de CO2-uitstoot. UMEF is partner van Klimaatplein.com en wij adviseren ondernemers dan ook graag als het gaat over het organiseren van duurzame evenementen om zo klimaatverandering tegen te gaan.

 

UMEF_Klimaatplein_001

Het Nederlandse MKB heeft geen tijd te verliezen wanneer het gaat om het voorkomen van verdere nadelige economische effecten van klimaatverandering. En het mooie is dat je daar als ondernemer nog geld mee kunt verdienen ook. Het besparen op het verbruik van fossiele brandstoffen door bewuster om te gaan met elektriciteit en gas levert je direct winst op. Denk aan het dichthouden van winkel- of showroomdeuren in de winter, computers op de energie-bespaarstand zetten of het op spanning houden van de banden van je wagenpark. -Rob van der Rijt

Nieuwsbericht via klimaatplein.com:

Klimaatverandering grote uitdaging voor Nederlandse MKB

Klimaatverandering gaat de komende jaren meer extreme weersomstandigheden veroorzaken. De economische gevolgen hiervan voor het Nederlandse MKB zijn groot. Hogere bedrijfskosten en een stagnerende of zelfs krimpende afzetmarkt zijn hier concrete voorbeelden van.

Stijgende kosten

Naast stijgende grondstofprijzen gaan ook de kosten van verzekeringspremies omhoog. Rob van der Rijt, oprichter van Klimaatplein.com, een platform voor klimaatbewust ondernemen, beschrijft: “Meer schade door extreem weer aan vastgoed, wagenpark, veestapel of landbouwgrond leidt automatisch tot hogere grondstofprijzen en verzekeringspremies”. De grootste herverzekeraar ter wereld (Munich Re) geeft aan dat er de komende jaren meer neerslag en temperatuurextremen voor gaan komen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot het uitvallen van stroom, het (tijdelijk) staken van een productieproces of het niet aangeleverd krijgen van benodigde grondstoffen of hulpmiddelen. Afgezien nog van de schade aan het eigendom en bedrijfsproces van de ondernemer veroorzaakt de toename van klimaatrisico’s hogere verzekeringskosten.

Krimpende omzet

Van der Rijt vult aan: “Volgens onderzoek bedragen de totale kosten als gevolg van klimaatverandering en luchtvervuiling door fossiele brandstoffen nu zo’n 1.200 miljard dollar per jaar. Dat is 1,6 procent van het jaarlijks globale BBP.” De voorspellingen zijn dat deze trend zich nog verder zal doorzetten. In 2030 zouden deze kosten 3,2 procent van het BBP kunnen bedragen. Die kosten zullen gedragen moeten worden, ook door het MKB.  “Bovendien geven klimaatwetenschappers aan dat wanneer de aarde een 3 graden extra opwarmt, we een wereldwijde economische krimp kunnen verwachten van tussen de 0,2% en 2%.  Dit omdat water- en voedselzekerheid op het spel staan die daarmee tevens invloed hebben op de volksgezondheid. Met de huidige en nog verwachte uitstoot van broeikasgassen mogen we die 3 graden extra temperatuurstijging gerust verwachten”.

Onzekerheid afzetmarkten

Hoe prettig is het om zaken te doen met ondernemers in landen waar de risico’s als gevolg van klimaatverandering groot zijn? Van der Rijt: “Stel dat je toeleveranciers of afnemers hebt in gebieden die gevoelig zijn voor een stijgende zeespiegel, orkanen of extreme droogtes. Hoe zeker ben je dan van de solvabiliteit van je zakenrelaties en daarmee van de continuïteit van je eigen bedrijfsvoering? Daarnaast veroorzaakt klimaatverandering sociale onrust. Er zijn inmiddels enkele miljoenen klimaatvluchtelingen op drift geraakt op zoek naar vruchtbaar en veilig grondgebied. Dat zorgt nu al voor onrust en strijd in bepaalde delen van de wereld. En het is gewoon altijd minder goed zaken doen in een gebied waar geen bepaalde mate van welzijn en orde heerst”

Snelle actie nodig

Om ook de komende generatie van ondernemers een toekomst te kunnen bieden, is het noodzakelijk dat we nu starten met het drastisch reduceren van de uitstoot van broeikasgassen als CO2. “Het Nederlandse MKB heeft geen tijd te verliezen wanneer het gaat om het voorkomen van verdere nadelige economische effecten van klimaatverandering. En het mooie is dat je daar als ondernemer nog geld mee kunt verdienen ook. Het besparen op het verbruik van fossiele brandstoffen door bewuster om te gaan met elektriciteit en gas levert je direct winst op. Denk aan het dichthouden van winkel- of showroomdeuren in de winter, computers op de energie-bespaarstand zetten of het op spanning houden van de banden van je wagenpark”. Van der Rijt: ”Op Klimaatplein.com hebben we enkele rekentools geïnstalleerd waarmee ondernemers gratis kunnen berekenen wat energiebesparing oplevert. Zo wordt klimaatbewust ondernemen ineens leuk en winstgevend om te doen, niet alleen voor vandaag maar zeker ook voor de toekomst. En doe je het niet voor je eigen portemonnee, doe het dan voor het behouden van een  leefbare wereld”

Bronnen:

DARA Group: Climate Vulnerability Monitor: A Guide to the Cold Calculus of A Hot Planet
IPCC: Climate Change 2014: Impacts, Adaptation and Vulnerability
Environmental Leader: Small business planning in a changing climate
Huffington Post: Climate Change Report Predicts Warming Will Only Make Human Ills Worse
IFAD:
Tackling the root causes of high food prices and hunger 

MVO klimaatplein

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.