Op 18 oktober werd er in Amsterdam Roest gepraat over het thema ‘Duurzaamheid in de evenementenbranche’.

Diverse belanghebbenden uit de evenementenbranche waren bij UMEF’s Inspiratie Café aanwezig om over dit onderwerp van gedachten te wisselen en zich te laten inspireren door het viertal sprekers. Hier volgt in het kort wat wij van de sprekers hebben geleerd:

InspiratieCafe_2013_UMEF_003

Volgens hoofdspreker Jan Douwe Kroeske zijn festivals de plek om duurzaamheid zichtbaar te maken. Doordat festivalbezoekers hun voelsprieten open hebben staan en sensitiever zijn dan in het dagelijks leven, staan ze open voor nieuwe en spannende dingen. Hij vertelde ook over zijn aandeel in het verduurzamen van Lowlands en Indian Summer Festival. Lisette Kreischer leerde ons dat een plantaardig dieet het recept is om het wereld voedseltekort te bestrijden. Zeewier heeft de potentie om de wereldbevolking te voeden. Met The Dutch Weed Burger maken mensen op festivals op een laagdrempelige manier kennismaken met deze revolutie. Frank Dingemans van Ecofest België liet ons zien wat er allemaal komt kijken bij het verduurzamen van het grootste festival in België. Zo werkt men met biologische producten, afvaleilanden waar bezoekers zelf afval sorteren en veel vrijwilligers om zo de impact op het milieu zeer beperkt te maken. Het gescheiden inzamelen van afval op festivals is natuurlijk ontzettend belangrijk. Otto Friebel van Van Gansewinkel liet ons zien dat het minstens net zo belangrijk is om in de beginfase van de organisatie al na te denken over materiaalgebruik. Dit vergroot de mate waarin afval gereduceerd kan worden enorm.

Wij verlieten het café vol nieuwe inzichten en inspiratie, jullie hopelijk ook. Graag bedanken wij alle sprekers, bezoekers en Erik Groen van de Pedel Power fietsen. Tot slot willen wij het FairClimateFund bedanken voor het klimaat neutraal maken van deze avond en voor de klimaatneutrale reiskilometers die de sprekers hebben ontvangen.

We zien jullie graag weer in UMEF’s Inspiratie Cafe!

Foto’s: bekijk ze hier

InspiratieCafe_2013_UMEF_004 InspiratieCafe_2013_UMEF_002
InspiratieCafe_2013_UMEF_001 InspiratieCafe2013_UMEF_001

Foto’s: bekijk ze hier

Meer informatie over de sprekers en hun projecten:

–       Jan Douwe Kroeske www.double2bv.nl

–       Lisette Kreischer www.dutchweedburger.com

–       Frank Dingemans www.ecofest.be

–       Otto Friebel www.vangansewinkel.nl

–       FairClimateFund www.fairclimatefund.nl

–       UMEF www.umef.net