MVO Nederland heeft een studie gedaan! Verwacht wordt dat de markt voor duurzame producten en diensten de komende jaren blijft groeien. Er is wereldwijd een stijgende vraag naar klimaatneutrale, energiezuinige, gezonde en streekgebonden producten. Ook ontwikkelingslanden en opkomende markten worden steeds interessanter voor Nederlandse bedrijven. Duurzame ondernemers interesseren en verdiepen zich in cleantech, voeding, gezondheid.De studie van MVO Nederland beschrijft tien belangrijke trends in de wereld van maatschappelijk verantwoord ondernemen, waaronder:


paddestoelen

  • Kleine en lokale initiatieven op het gebied van o.a. energieproductie, voeding en zorgverlening schieten als paddenstoelen uit de grond.
  • Kopen en bezit zijn uit.. Leasen en lenen wordt in! Door de opkomst van nieuwe kringloopconcepten wordt het gebruik van producten voor consumenten belangrijker dan het eigendom.
  • Ontwikkelingslanden zijn kansrijke groeimarkten ook voor Nederlandse bedrijven.
  • Niet-financiële waarden, zoals de niet in de prijs doorberekende milieukosten, leiden tot een heel andere verlies- en winstrekening bij bedrijven.
  • Sociale innovatie door ontwikkelingen op de arbeidsmarkt veranderen de kijk op werk en privé.

Transparantie is voor bedrijven niet langer een keuze, maar wordt een ‘fact of life’.

Het volledige rapport is te lezen op www.mvonederland.nl/trends. 


wereldbol