CocktailDecember, de maand bij uitstek voor feestjes, eten, cocktails! Volgens een onderzoek van WECF en PAN Europe krijgen wij ook ongewenste cocktails binnen. Bij een steekproef blijken er op verschillende soorten groente en fruit in supermarkten, een hoge concentratie hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen te zijn achtergebleven. Deze middelen zijn al sinds 2009 in Europa verboden voor blootstelling aan voedingsmiddelen. Uit dezelfde steekproef blijken de biologische voedingsmiddelen wel ‘veilig’ en vrij van bestrijdingsmiddelen te zijn.

21 december 2012 is bijna zover, er komt een einde aan een lange periode in de Maya kalender en de 22 december betekend dit een verse nieuwe start. Dit zou je voor ons Westerlingen kunnen vergelijken met het vieren van 31 december in het jaar 9999, vette party dus! December staat natuurlijk sowieso voor veel mensen gelijk aan veel eten en veel feesten. Des te schokkender is het om te zien dat er zelfs in 2012 nog groenten en fruit in de Nederlandse supermarkt schappen liggen die grote concentraties aan hormoonverstorende resten van bestrijdingsmiddelen bevatten.

BiologischNaar aanleiding van een Europees onderzoek van het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), heeft Women in Europe for a Common Future (WECF) een steekproef gehouden in Nederlandse supermarkten naar residuen in groenten en fruit in de winkelschappen. Zij vond vele verschillende pesticide residuen, waarvan grote aantallen hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen. Hiervoor werden de analyseresultaten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onder de loep genomen. “De vervuiling met deze stoffen in groenten en fruit in Nederlandse winkels ligt op een vergelijkbaar niveau als in andere Europese landen, zoals blijkt uit het onderzoek van PAN-Europe. Soms zelfs hoger zoals in sla” aldus Hans Muilerman van Pan-Europe. “Een half pondje sla uit de Nederlandse winkels bevat gemiddeld meer stoffen met hormonale werking dan de anticonceptiepil”.

Naast alle biologische producten, zijn er gelukkig ook met name seizoensgroenten en fruit die wel goed uit de steekproef komen, zoals bloemkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, rode biet, rode kool, witte kool en uien.

Ben je dus druk met de voorbereidingen van je zelfgemaakte kerstdiner of 2013-party-snacks, denk dan nog even na voor je je boodschappenkarretje vol gooit en go Bio!

Op zoek naar biologische of vegan recepten check ook deze websites:
Green Monkey Facebook
VegaDutchie.nl
ZTRDG.nl

Lees hier meer over het onderzoek van WECF.