Boerenpop

Boerenrock en pop Festival reduceert milieubelasting tot een minimum en ontvangt UMEF-certificaat

Boerenrock & pop 2012 in Drouwenermond wordt van 23 tot en met 26 augustus niet alleen het leukste, maar ook het duurzaamste pop-rock-crossfestival van Nederland. De organisatoren zetten dit jaar alles op alles om een vierdaags muziek en crossfeest te organiseren dat zo weinig mogelijk milieubelasting met zich meebrengt. Het leverde de organisatoren als eerste pop-rock-crossfestival het UMEF-label op voor duurzame muziekfestivals.

Bezoekers uit de regio worden aangemoedigd om vooral met de speciale, schone bussen naar Drouwenermond te komen, de elektriciteit voor de optredens van bands als Mooi Wark, Guus Meeuwis, Asman, Van Dik Hout wordt opgewekt met de schoonste brandstof voor generatoren die er is, toiletten zijn van het waterbesparende soort, de verlichting bestaat bijna geheel uit LED, leveranciers en cateraars komen waar mogelijk uit de directe omgeving om transportkilometers te besparen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekproducten bij de catering. Schoonmaakmiddelen en zelfs de consumptiemunten zijn biologisch afbreekbaar. Tijdens het festival wordt afval gescheiden ingezameld en er is een systeem opgezet waarbij bezoekers voor iedere twintig ingeleverde lege drinkbekers een consumptiemunt krijgen. Een actie die het afval op het terrein tot een minimum terugbrengt.

Elektrisch vervoer en zelf energie leveren

Tijdens Boerenrock & pop 2012 wordt actief ingespeeld op duurzame energie en elektrisch vervoer. Zoals met de Pedal Power Disco, aangedreven door stroom opgewekt door windmolens op het festivalterrein, zonnepanelen en door spierkracht: fietsen. Er kan ook geracet worden met elektrische modelautootjes die werken op duurzame energie. De organisatie verplaatst zichzelf in elektrische voertuigen en er zijn demonstraties met elektrische crossmotoren. Autocoureur Tim Coronel komt tijdens de boerenpop op zaterdag met een elektrische Dakar-buggy naar Drouwenermond.

De CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt tijdens de spektakelraces met onder andere crossmotoren, combines en de auto-rodeo wordt door Boerenrock & pop 2012 helemaal gecompenseerd. Dat gebeurt met hulp van duurzame energieproducent Raedthuys – leverancier van 100% Pure Energie – en in samenwerking met de Climate Neutral Group. Er wordt gecompenseerd met zogenaamde CO2 credits die volgens de hoogste norm van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn verkregen, de zogenaamde Gold Standard.

Vrienden van Groene Boeren Pop

Tijdens het festival wordt het initiatief ‘Vrienden van Groene Boeren Pop’ gelanceerd. Met deze vriendenclub willen de organisatoren van Boerenrock & pop nog veel meer uitstoot van broeikasgas verminderen, ook na het festival. Ze willen nog eens pakweg 1.000 ton CO2 besparen door de vrienden thuis duurzame energie te laten gebruiken. Zover heeft nog geen organisator van een evenement willen reiken. Wie meedoet wordt beloond tijdens het festival: “Vrienden willen we natuurlijk extra verwennen”, aldus René Boiten van Boeren Pop. Hij vervolgt: “Er ligt direct een bijzondere en exclusieve ‘Groene Boeren POP’ gimmick klaar. Volgend jaar ontvangen wij 500 vrienden in een speciaal Vrienden Vak. Op de beste plek voor het podium natuurlijk. Daar wordt je als een échte vriend behandeld. Voor deze plekken geldt wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Als Vriend ben je ambassadeur van het festival en krijg je een toegangskaart met korting voor het Vrienden Vak, kun je middels een poll meedenken en -beslissen over de programmering en ontvang je ieder kwartaal de nieuwsbief voor vrienden. Door vriend te worden, steun je niet alleen onze actie om nog eens 1.000 ton CO2 te besparen, maar je steunt ook het Boerenrock & popfestival de komende jaren. Voor elke vriend die thuis 100% Pure Energie van Raedthuys gaat gebruiken ontvangt het Boerenrock & popfestival ieder jaar namelijk een donatie van dit duurzame energiebedrijf.

DJ contest voor het UMEF-podium!

Maak kans op een DJ plek voor het duurzame UMEF-podium zaterdag 25 en zondag 26 augustus. Dit podium wordt van groene stroom voorzien door middel van windmolens, zonnepanelen en fietsen. Voor je demo mix zijn alle stijlen welkom, van 70’s disco tot Top 40 en house. Stuur het linkje naar je digitale demo (van maximaal 45 minuten) per mail naar info@umef.net uiterlijk tot woensdag 15 augustus 2012.

Boerenpop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.