Naast dat UMEF zich inzet voor duurzaamheid op evenementen is het ultieme doel natuurlijk het verbeteren van ons leefklimaat en een duurzame toekomst voor ons, onze kinderen en kleinkinderen. Het leuke is, dat we hier zelf ook echt iets concreets aan kunnen doen. Het goede nieuws is dat dit besef lijkt steeds meer door te dringen onder ons Nederlanders!

 

Duurzame voeding
Duurzame voeding is een van de belangrijkste groeimarkten in retail en foodservice. Bovendien blijft deze markt elk jaar stabiel groeien. Onder de markt voor duurzame voedingsmiddelen vallen producten die zich positief onderscheiden door de manier waarop ze geproduceerd zijn: diervriendelijk, biologisch, milieuvriendelijk en/of ethisch verantwoord. Alleen producten die herkenbaar zijn aan een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk zijn in het onderzoek meegenomen. De omzet van duurzame voedsingsmiddelen steeg van €1,3 miljard naar €1,7 miljard. De groei van duurzame voedingsmiddelen was daarmee tien maal zo hoog als de stijging van de totale omzet aan voedingsmiddelen in Nederland. Het marktaandeel van duurzame voedingsmiddelen steeg in 2011 van 3,5% naar 4,5%.

Vlees-u-minderen!
Minder vlees eten kan ook een aardig handje helpen om de wereld groen en leefbaar te houden. Wist je bijvoorbeeld dat voor 1 kilo rundvlees 11.000 liter water nodig is? En als iedereen in Groot-Brittannië één dag in de week geen vlees zou eten zou dit de uitstoot van 5 miljoen auto’s op de weg schelen! Kijk maar eens naar dit filmpje:

Driekwart van de Nederlanders eet minimaal eens in de week geen vlees, ruim een kwart is van plan zijn vleesconsumptie het komende jaar te minderen. Bijna de helft van de Nederlanders eet maximaal vier keer per week vlees. Daar staat tegenover dat de meeste Nederlanders vlees eten nog altijd vanzelfsprekend vinden.

Daag jezelf ook uit, en schrijf je in voor de Veggie Challenge! De VeggieChallenge daagt jou uit, samen met 3000 anderen, om 30 dagen lang minimaal 1 dag in de week minder dierlijke producten te eten dan dat je normaal doet. Dit doen we voor onze eigen gezondheid, het milieu, de dieren en onze medemens.

http://www.veggiechallenge.nl/wat-is-de-veggiechallenge/

Maar wat moet je dan eten, als je mee doet aan de Veggie Challenge? Kijk bijvoorbeeld voor inspiratie eens op de site van Lisette Kreischer, of bestel haar boek ‘Wat de pot schaft’ voor ecofabulous gerechten!

http://www.lisettekreischer.com/boeken-wat-de-pot-schaft/


Biologische rijstwafels – ANP

Bronnen:
http://nos.nl/artikel/380790-consument-kiest-voor-duurzaam.html
http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/06/06/duurzaam-voedsel-belangrijkste-trend-in-boodschappenmandje.html

Afbeelding met vlinder is van Ingeborg Smit (voor Lisette Kreischer).

Dit bericht is geschreven door Bas Kragt (stagiair van Stichting UMEF) bas@umef.net.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.