UMEF

Nieuwe UMEF shirts volledig biologisch en fair trade dankzij Charlie + Mary en InDeep’n’Dance!

UMEF stond afgelopen zondag voor het eerst op een festival (Secret Garden in Amsterdam) met haar nieuwe shirts. Deze biologische en fair trade shirts zijn afkomsting van Charlie + Mary, een kledingboetiek in Amsterdam, en bedrukt door InDeep’n’Dance.

De shirts van Charlie + Mary zijn dus geheel biologisch en fair trade, net als alle andere items op hun webshop. Maar wat houdt biologisch en fair trade eigenlijk in?

Wat is biologische kleding?
Ook al wordt er in het spraakgebruik wel eens “biologische kleding” gezegd, formeel klopt dat niet: kleding met het Eko-keurmerk heet officieel “duurzame textiel”. Deze bevat biologische katoen. De knopen, ritsen e.d. zijn echter niet biologisch. Deze onderdelen moeten weliswaar ook aan milieunormen voldoen, maar dat zijn normen die niet internationaal overeengekomen zijn. Daarom mogen ze niet ‘biologisch’ genoemd worden.

Wat is biologische katoen?
Biologische katoen is katoen die aan de voorwaarden van de biologische landbouw voldoet; dat betekent vooral dat ze geteeld is zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Deze voorwaarden zijn internationaal vastgelegd (in de EU in wetgeving). In kledingstukken is biologische katoen herkenbaar aan het Eko-keurmerk. Dat er ook biologisch katoen bestaat, weten veel mensen niet. De gangbare katoenteelt is zeer vervuild en funest voor het ecologisch evenwicht in grote gebieden in de wereld.

Wat is fair trade kleding?
Fair Trade, ook wel Eerlijke Handel genoemd, is erop gericht om producten op de markt te brengen, waarvoor een rechtvaardige prijs wordt betaald aan de producenten in de landen van herkomst. Tussen de afnemer van Fair Trade artikelen en de producenten in de Derde Wereld worden afspraken gemaakt over prijszekerheid en stabiliteit in de afname van de producten. Vaak wordt door de afnemer vooraf al een aanbetaling gedaan zodat de producent de mogelijkheid heeft om te investeren in het productieproces.

Met andere woorden, biologische en fair trade kleding is een stuk beter voor mens, mileu en dier, en misschien wel mooier ook!

De shirts werden met de hand bedrukt door InDeep n’Dance, een platenzaak uit Amsterdam. InDeep’n’Dance is niet alleen dé specialist in House en Techno vinyltjes, maar organiseert ook feesten, fungeert als label, én heeft binnenkort een eigen digitale downloads shop. In Deep’n’Dance is één van de meest authentieke en gewaardeerde platenzaken en is al meer dan 10 jaar een begrip binnen de dance wereld!

Charlie + Mary: http://www.charliemary.com

InDeep’n’Dance: http://www.indeepndance.net

Dit nieuwsbericht is geschreven door Bas Kragt, stagiair van Stichting UMEF (bas@umef.net).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.